Satser på reiselivsutdanning i Hallingdal

Vi har store ambisjoner for den nye bachelorutdanningen i reiseliv, sier Bjørn Ove Grønseth og Birger Opstad fra USN Handelshøyskolen ved Universitetet i Sørøst-Norge.

F.v.: Birger Opstad og Bjørn Ove Grønseth

Studiet er åpent for søking, og de første studentene kan starte utdanningen sin ved campus Hallingdal på Gol allerede til høsten.

Bjørn Ove Grønseth er førstelektor i markedsføring og reiseliv. Han har jobbet med spørsmål knyttet til reiselivet i Hallingdal i flere tiår, helt tilbake til daværende Høgskolen i Buskerud. Grønseth leder Institutt for økonomi, markedsføring og jus ved campus Hønefoss, og det er hans ansatte som vil stå for mye av undervisningen på det nye studiet.

Birger Opstad er førsteamanuensis i markedsføring, visedekan for utdanning ved USN Handelshøyskolen og programansvarlig for det nye bachelorprogrammet.

– Denne utdanningen er helt i tråd med målet vårt om å være tett på arbeids- og samfunnsliv. Den vil gi et solid fundament, enten du ønsker å få en karriere i eksisterende bedrifter, starte din egen bedrift eller fortsette et akademisk løp med master og doktorgrad, sier Grønseth og Opstad.

Samarbeid med bransjen

De forteller at studiet inneholder generelle fag innen økonomi, ledelse, strategi, markedsføring, entreprenørskap og bærekraft.

– I tillegg har vi lagt inn fag som er mer spesielle for reiselivet, som serviceledelse, destinasjonsutvikling og opplevelsesøkonomi. Det er lagt stor vekt på fordypning, praktisk bruk og prosjektarbeid i samarbeid med bransjen i studiets siste år. Dersom du allerede har tatt en årsenhet i økonomi og administrasjon ved campus Hallingdal, så kan du få den innpasset i den nye bachelorutdanningen.

Dette er en heltidsutdanning og vil foregå 100% ved campus Hallingdal på Gol, med samlinger hver uke over to til tre dager. I en tid hvor flere andre universiteter har lagt ned reiselivsutdanningene sine, har USN en målsetting om å ta en nasjonalt ledende posisjon i løpet av fem til ti år.

– For oss finnes det ikke noe bedre sted å gjøre det enn i Hallingdal, med sine ca. 20.000 hytter, kjente og etablerte hoteller, ferieparker og attraksjoner, ski-, sykkel- og tursteder. Nærheten til Valdres og Numedal, som har tilsvarende næringer og fjelldestinasjoner, ser vi også som et stort pluss. Det er ikke lang vei til Gol, hverken fra Øvre Numedal eller Valdres, sier Bjørn Ove Grønseth og Birger Opstad.

F.v.: Robert Brunvoll og Terje Simonsen
Spår kraftig vekst i Hallingdal

Robert Brunvoll, administrerende direktør i Geilo Holding AS som står bak SkiGeilo, forteller om ambisiøse planer for vekst de nærmeste ti årene.

– Vi skal doble antall skidager fra dagens 350 tusen til 700 tusen. Det vil kreve en økning i antall varme senger (hoteller, pensjonater, samt leiligheter og hytter for utleie, red.anm.). Vi vet at det også er store planer i Hemsedal, Gol og Nesbyen. Alt dette vil ha store ringvirkninger i dalen. Det vil være behov for mange ansatte, mange av dem lærlinger og fagarbeidere med fagbrev, men også de som har høyere utdanning.

Brunvoll mener det vil være store muligheter for gründere, og at markedet både sommer og vinter vil vokse.

– Vi ser et stort potensial for nyetableringer, drift av overnattingssteder, spisesteder og guidede turopplevelser. Hallingdal er også midt i blinken i forhold til den nasjonale satsingen på bærekraftig reiseliv.

Robert Brunvoll sier potensialet innen reiselivet i Hallingdal langt fra er tatt ut. Han spår store vekstmuligheter, også karrieremessig, og får følge av Terje Simonsen som i mange år var sjef på Bardøla Høyfjellshotell. Nå er han fagleder «Reiseliv og Restaurant og matfag» ved Hallingdal Opplæringskontor.

Simonsen er opptatt av at norsk ungdom, og gjerne lokal ungdom, velger en karriere innen reiselivet i Hallingdal. Ikke minst for å ta vare på de lokale tradisjonene. I likhet med Brunvoll forteller han om en stor mangel på unge med fagbrev, men han tror også den nye bacheloren til USN vil være positiv.

– Jeg tror den blir veldig bra for næringen, men også for de som sitter i tiende klasse og lurer på hva de skal bli. Nå kan de se at det finnes muligheter i Hallingdal og en karrierevei enten med fagbrev eller høyere utdanning.